.

Van de Velde en Halewijn

zelfstandige wijnkoperij sinds 1818

Sinds 1818 is wijnkoperij Van de Velde & Halewijn gevestigd aan de Peperstraat 88 t/m 96 in Gouda. Goed bereikbaar aan de rand van de binnenstad met zowel parkeergelegenheid aan de voor- als achterzijde van de winkel met pakhuizen.

Kenmerken V & H:

Mg 9087

Vestiging

Aan een rustig grachtje in de sfeervolle binnenstad van Gouda's bevindt zich Van de Velde & Halewijn, Gouda's oudste wijnhuis. Vanuit de meer dan 240 jaar oude panden aan de Peperstraat wordt al vanaf het jaar 1818 gebotteld en handel gedreven in wijnen, likeuren en overig gedistilleerd. 

De monumentale panden hebben gezien hun indeling en omvang waarschijnlijk ooit eerst dienst gedaan als paardenstallen en koetshuis. De situering aan de Peperstraat is als uniek te beschrijven. De panden ademen rust uit waarbij het interieur doortrokken is van de prikkelende geur van net gebottelde kwaliteitswijn. In de koele schemering van de pakhuizen werd men in 1818 al onthaald met een goed glas wijn en een betrouwbaar advies. Naar goed gebruik uit 1818 verwelkomen wij u nog steeds met een glas wijn. 

De pakhuizen en het winkelentree aan de Peperstraat zijn goed met de auto te bereiken. Wij beschikken over een eigen parkeergelegenheid aan de achterzijde van de winkel (ingang via Korte Raam en Barbarahof).

P4 45

Historie

Op 26 maart 1818 verkoopt de Rotterdamse koopman David Koning in het logement De Zalm ten overstaan van notaris Coenraad Hardenberg het koopmanshuis met een pakhuis en tuin gelegen aan de Peperstraat Q 109 met daarbij nog een huis en erf daarnaast gelegen, aan Teunis Blanken & Zn die reeds een wijnkoperij aan de Gouwe bezit. Teunis Blanken begint een likeurstokerij. David Koning werd eigenaar in 1804 door aankoop van een nieuw huis met erf en daarachter de suikerraffinaderij "De Wereld" van Pieter Maas en Maria Barends, weduwe van Jacobus van Klaveren. Daarvoor stonden er op dezelfde plaats 3 huizen die tussen 1709 en 1714 in eigendom kwamen van de Rotterdamse koopman Jean Ferrand. De suikerraffinaderij is diverse keren in andere handen overgegaan. Pieter Maas werd op 6 februari 1764 eigenaar.

Nergens is terug te vinden wanneer de huidige panden gebouwd zijn doch uit bovenstaande blijkt dat dit rond 1760 moet zijn. Op 2 januari 1844 koopt koopman Gerrit Francois van de Velde van de echtgenote van Teunis Blanken de panden Q 109 en 110, bestaande uit een huis en erbij likeurstokerij, stal, koetshuis en erf. In het jaar 1875 zet Gerrit Francois van de Velde de wijnkoperij / likeurstokerij door vererving voort.

In het jaar 1892 erft Cornelis Witte van de Velde de zaak en toebehoren van zijn vader Gerrit Francois van de Velde. Op 25 augustus 1898 wordt ten overstaan van notaris H. Groenendaal te Gouda opgericht de vennootschap onder firma "Van de Velde & Halewijn". Ernest Halewijn is wijnhandelaar te Oisterwijk. Hiermee hadden zij de intentie om de katholieke achterban in Zuid-Nederland als klant aan zich te binden. Op 27 maart 1907 treedt Cornelis Witte van de Velde terug als vennoot ten faveure van zijn zoon Gerard Francois Witte van de Velde (geboren 1 april 1882 te Gouda). Op 10 mei 1910 overlijdt Ernest Halewijn en zet Gerard Francois Witte van de Velde de vennootschap alleen voort.

In het jaar 1924 vindt wederom door vererving overdracht van de panden plaats aan de heer Gerard Francois Witte van de Velde. Van de Velde & Halewijn kocht gezamenlijk met diverse andere wijnkopers in. Op 1 oktober 1948 treedt Maria Hermina Bentzon (geboren 5 januari 1917 te Rotterdam), voorheen werkzaam bij wijnkoperij Lechner te Schiedam, toe als mede-vennoot. Op 15 juli 1950 overlijdt Gerard Francois Witte van de Velde en zet Maria Bentzon de zaak als enige vennoot voort. Op 25 november 1975 wordt de eenmanszaak ten overstaan van notaris Leendert Johannes Schouten, omgezet in de besloten vennootschap en wordt Huibert Martinus Kollaart (geboren 19 juni 1915 te Rotterdam), echtgenoot van Maria Bentzon, mede-vennoot. Heden ten dage wordt Van de Velde & Halewijn B.V. geleid door dochter Fee Kollaart die al vanaf 1976 bij het bedrijf betrokken is en vanaf 1989 als bestuurder. Door de jarenlange ervaring in de familiekring is een gedegen kennis opgedaan in de wijnbranche waardoor de klant verzekerd is van een goed advies.

Van Boomgaardstraat tot Peperstraat

In het jaar 1272 kreeg de stad Gouda van Floris V stadsrechten. Destijds speelde het leven zich af richting de Hollandse IJssel. Het was een periode waarin de Raam (zie routebeschrijving) het centrum van de industrie was. De werkgevers woonden aan de Boomgaardstraat die reeds voor 1350 omgedoopt werd tot Peperstraat. Daarna is door het toenmalige stadsbestuur de grond aangekocht waar zich heden ten dage het stadhuis bevindt.

In eerste instantie werd gedacht dat de Peperstraat een stapelplaats was voor peper en andere kruiden, doch alleen de naburige stad Dordrecht had die rechten.

De meest plausibele verklaring is de volgende. Peper was in de tijd van de middeleeuwen een duur geneesmiddel waarvan het gewicht bijna tegen goud werd gewogen. De plaats waar de apothecaris woonde, werd Peperstraat genoemd (denk aan peperduur).